Henrik Neubauer (1929 - 2024)

c

 

Henrik Neubauer

(1929 - 2024)

 

Z veliko žalostjo smo sprejeli novico, da se je v 96 letu življenja poslovil Henrik Neubauer, ki je v zadnjem desetletju pomembno sooblikoval projekte Simfoničnega orkestra Cantabile. Poslovil se je ugleden strokovnjak in poznavalec tako baleta kot opere pa tudi vseh drugih zvrsti klasične glasbe. Pogrešali bomo njegove modre nasvete in iskrive ocene s katerimi je pogosto ocenjeval delo našega orkestra. Vse sorodnikom in prijateljem izrekamo globoko sožalje.

 

Henrik Neubauer je bil priznani baletnik in pedagog. Poznavalci ga uvrščajo med peščico ključnih osebnosti, ki so zaslužne za razvoj slovenskega baleta in opere. Bil je avtor številnih koreografij, opernih režij in monografij. Slovenija se mu je letos poklonila s tem, da mu je namenila Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Henrik Neubauer je bil zaslužen tudi za mednarodno uveljavitev slovenskega baleta. Dejaven je bil v številnih mednarodnih organizacijah kot funkcionar in predavatelj, močno se je zavzemal za razvoj mladih opernih pevcev, obudil je operni studio na Akademiji za glasbo in pripravil program za Višjo šolo učiteljev baleta. Za plesalce in pedagoge je napisal vrsto učbenikov in drugih zajetnih knjižnih del z zgodovinskim pregledom plesne in operne umetnosti.

Henrik Neubauer, ki je 17. aprila letos praznoval 95. rojstni dan, se je z baletom začel profesionalno ukvarjati leta 1944, ko je v Ljubljani obiskoval baletno šolo Maksa Kirbosa. Sprva kot član baletnega zbora, nato pa kot solist je med letoma 1946 in 1957 nastopal v ljubljanski operni hiši.

Leta 1953 je končal študij medicine, istega leta pa je diplomiral tudi na Srednji baletni šoli v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v Moskvi, v Leningradu in nato še v ZDA. Leta 1952 je začel koreografirati dramske, operne in nato še samostojne baletne predstave. Med letoma 1960 in 1972 je prevzel vodenje ljubljanskega Baleta, od 1972 do 1982 pa je bil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Leta 1984 je za dve leti prevzel vodenje mariborske Opere.

Pomembno sled je pustil tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani kjer je od leta 1989 pa vse do leta 2002 predaval in ustanovil dodiplomski študijski program Operna šola. Kot plesalec in koreograf je sodeloval pri izvedbi večine najpomembnejših klasičnih in modernih baletov. Od svojega opernega režijskega prvenca Ero z onega sveta v mariborski Operi je režiral več kot trideset oper in operet.


Za svoje delo je prejel več vidnejših priznanj in nagrad, med drugim zlati red za zasluge RS v letu 2009. Znotraj izredno širokega polja različnih dejavnosti, v katerem se je Henrik Neubauer šest desetletij nepretrgano posvečal plesni in operni umetnosti, predstavljata jedro njegove ustvarjalnosti kreacija koreografij in priprava opernih režij. Podpisal se je pod več kot osemdeset samostojnih baletnih koreografij na glasbena dela slovenskih skladateljev. Bil je tudi pomemben publicist in mednarodno priznani izvedenec s področja opere, baleta in plesne umetnosti sploh. Objavil je več kot 40 knjižnih izdaj in približno 600 strokovnih člankov.

Podpisal se je pod več kot 80 samostojnih baletnih koreografij na glasbena dela slovenskih skladateljev, med katerimi so Risto Savin, Zvonimir Ciglič, Marijan Lipovšek, Vilko Ukmar, Slavko Osterc, Marjan Kozina, Lojze Lebič, Ivo Petrič, Lucijan Marija Škerjanc, Marjan Gabrijelčič, Larisa Vrhunc, Karol Pahor in Josip Ipavec.

Poleg 34 opernih režij, med katerimi izstopajo naslovi tako iz klasičnega kakor tudi sodobnega repertoarja, je pripravil tudi 15 režij dramskih iger v francoskem jeziku. Za več svojih koreografij in režij je prejel prve nagrade na ljubljanskih baletnih in opernih bienalih. Kot velik poznavalec operne literature in humanistično orientiran intelektualec je dal pomemben prispevek tudi k slovenski operni prevodni praksi, saj je prevedel več libretov iz glasbenogledaliških del Mozarta, Straussa mlajšega, Donizettija, Paškeviča in Rossinija.

Ustvarjalne poti Simfoničnega orkestra Cantabile in Henrika Neubauerja so se prepletle v več projektih. Prvič septembra 2016 na Sveti gori, kjer  smo krstno izvedli simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda skladatelja Avgusta Ipavca. Isto leto in leto kasneje je sodeloval pri postavitvi igranih prizorov na osrednjem prazničnem koncertu Božič v Ljubljani v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani. V letu 2018 smo sodelovali pri postavitvi in petih ponovitvah baročne opere v treh dejanjih Belin v Ljubljani, Kamniku in Logatcu. V letu 2019  je Henrik Neubauer opravil režijo in koreografijo baletnih prizorov v simfonični pesnitvi Barve zelenega smaragda v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki jo je izvedel Simfonični orkester Cantabile in Simfonični orkester iz Budimpešte pod umetniškim in dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika.

Posebej nam ostaja v spominu sodelovanje pri postavitvi in krstni izvedbi operete Špedicija Stradivarius skladatelja mlajše generacije Mihe Nahtigala. Zadnjo četrto ponovitvi marca letos v Logatcu je spremljal in bil z njo zelo zadovoljen. V svojo beležnico je zapisal, da so bile “poleg odličnega orkestra tudi vse pevske vloge zasedene z odličnimi pevci. Pomemben je bil tudi prispevek baletnih plesalk in šolskega zbora. Glasba skladatelja Nahtigala je zelo spevna in zato nam ni bilo težko ustvariti predstavo na visoki kakovostni ravni.”

Nenadno slovo Henrika Neubauerja smo člani Simfoničnega orkestra Cantabile z dirigentom in umetniškim vodjo Marjanom Grdadolnikom sprejeli z veliko žalostjo. Režiserja in koreografa bomo pogrešali in v nove projekte bomo stopali brez njega. V duhu pa ostajamo povezani s prepričanjem, da z mnogimi projekti na področju glasbe bogatimo kulturno podobo in poslušalcem odstiramo nove poglede na polja neskončne umetniške lepote.

Vsem sorodnikom, prijateljem in življenjskim ter poklicnim sopotnikom, ki smo s smrtjo Henrika Neubaruerja izgubili uglednega in odličnega sodelavca člani Simfoničnega orkestra Cantabile in umetniški vodja ter dirigent Marjan Grdadolnik izrekamo globoko sožalje.