DIRIGENT

DIRIGENT

Marjan Grdadolnik , dirigent

Glasba je najcudovitejša umetnost

Marjan Grdadolnik se uvršca v novo generacijo slovenskih pedagogov in dirigentov. Ob brezpogojni predanosti glasbi je v minulih desetletjih dozorel v suverenega in interpretacijsko prepricljivega dirigenta. Njegova vloga pri zasnovi in delovanju Simfonicnega orkestra Cantabile je posebnega pomena, saj se orkestru posveca od prvih zametkov komornega muziciranja do vrhuncev zadnje koncertne sezone s 16 koncerti po domovini in tujini.

Marjan Grdadolnik kot pedagog deluje na Glasbeni šoli Logatec, kjer poucuje klarinet. Desetletje je vodil Simfonicni orkester Glasbene šole Logatec. Glasbenikom tega sestava so še posebej ostala v spominu gostovanje v Italiji ko je orkester leta 2007 in 2009 koncertiral v Rimu. Ob tej priložnosti je izšla zgošcenka »Logaški simfoniki v Rimu«, ki je bila posneta v živo. Želja po odkrivanju novega in širjenju glasbenih obzorij je Marjana Grdadolnika pred desetletjem spet vodila na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Tam je najprej diplomiral iz klarineta pri profesorju Jožetu Kotarju nato pa vpisal še študij dirigiranja pri profesorju Milivoju Šurbku. Prav študij dirigiranja mu je odprl nove priložnosti za poustvarjanje glasbe. V mesecu avgustu leta 2008 se je tako udeležil glasbenega festivala imenovanega »Little Paris« v Bukarešti. Po uspešno opravljeni avdiciji je bil izbran, da je na zakljucnem koncertu festivala dirigiral orkestru National Radio Orchestra Romania in z njim izvedel Beethovnovo 7. simfonijo v A-duru. Razumevanje in poustvaritev tega Beethovnovega dela za katerega se odlocajo dirigenti le po tehtnem premisleku je v izvedbi pod vodstvom Marjana Grdadolnika doživela navdušenje pri publiki, zelo ugodne ocene pa tudi pri strokovni javnosti in kritikih.

V prehojeni umetniški poti je zelo pomembno tudi sodelovanje Marjana Grdadolnika z Akademijo za glasbo. Veckrat je kot gostujoci dirigent vodil Pihalni orkester in tudi Simfonicni orkester Akademije za glasbo v Ljubljani. Zadnjih 14 let je bil tudi dirigent Pihalnega orkestra Logatec, ki tekmuje v najvišji koncertni skupini. Z njim je dosegal odlicne rezultate, saj se s tekmovanj redno vracal z zlatim plaketami.

Marjan Grdadolnik se že vrsto let predano posveca tudi vokalni glasbi. Kot dirigent MePZ Adoramus Logatec, se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2000 je na tekmovanju v Pragi z zborom dosegel absolutno prvo mesto in bil razglašen za najboljšega dirigenta tekmovanja. Priznanje mu je podelil znameniti skladatelj Petr Eben. Dogodek in cast, ki so ju deležni le redki.

Ob vseh naštetih projektih pa je še organist v domaci župniji Svetega Nikolaja v Logatcu. Kot zrel glasbenik pa se ne ustavlja le pri poustvarjanju. Glasbena dela, ki jih je doslej predstavil javnosti so vedno naletele na hvaležen sprejem med publiko. Njegova skladba Laudate Dominum za zbor in godalni orkester pa se redno pojavlja na sporedih najrazlicnejših zborov.

Avgusta 2009 so Marjana Grdadolnika povabili k sodelovanju v projektu Evropskega orkestra študentov medicine s katerim je izvedel dva odmevna koncerta. Izpopolnjeval se je na tecajih pri profesorju Wolfgangu Doernerju in maestru Dejanu Savicu.

Januarja 2009 je na diplomskem koncertu dirigiral Simfonicnemu orkestru RTV Slovenija in z odliko diplomiral iz dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Njegovo poustvarjalno moc, vrhunsko obvladovanje vloge dirigenta in poznavanje glasbe so opazili tudi v odboru za podelitev najvišjih študentskih nagrad. Leta 2008 so Marjanu Grdadolniku za dirigentske dosežke podelili Študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Njegovo geslo je: „Glasba je najcudovitejša umetnost in spomin na raj.“

www.marjangrdadolnik.si