POLETNI GLASBENI FESTIVAL CANTABILE 2023

Cantabile

POLETNI GLASBENI FESTIVAL CANTABILE
Logatec 25.6. - 9. 7.2023

V soju luči in čudovite glasbe

 

Veliki poletni glasbeni festival Cantabile

 

Sporočilo za javnost | Logatec, 6. junij 2023

V nedeljo, 25. junija 2023, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 10. poletni glasbeni festival, ki bo gostil 8 vrhunskih glasbenih dogodkov ter prepoznavne glasbene ustvarjalce iz različnih koncev Slovenije in Izraela. Festival bo otvorila operna noč, zaključila pa podoknica na vasi, vmes se bodo zvrstili dogodki, ki bodo obiskovalce popeljali v svet baroka, harf, tolkal, violončel in saksofonov. Kot posebni gostje prijahajo tudi gostje iz Izraela.

 

Organizator, Simfonični orkester Cantabile, je pripravil zanimiv in žanrsko raznolik program. Prvi večer, na praznično nedeljo, 25. 6., bo festival otvorila Praznična operna noč, na kateri se bodo poleg simfoničnega orkestra predstavili tudi pevski solisti Lena Pupis, Rebeka Pregelj, Ana Plahutnik, Žiga Lakner, Peter Grdadolnik ter citrar Tomaž Plahutnik.

 

Drugi večer bo obiskovalce popeljal na baročno popotovanje po evropskih glasbenih središčih. V goste prihaja zasedba za staro glasbo Tacet Ensamble z gostjo sopranistko Christino Thaler.

 

Orkester harf Glasbene šole Celje, ki se bo predstavil tretji večer (Nebeške strune), je eden redkih tovrstnih sestavov, sestavljen iz pedalnih in keltskih harf, izvaja pa najrazličnejše skladbe, od klasičnih melodij do plesnih in filmskih skladb.

 

Raziskave kažejo, da bobnanje krepi imunski sistem, ustvarja dobro počutje in sprošča čustveno napetost, zato v goste prihaja tudi akademski tolkalec in izkušen vodja tolkalnih srečanj Franci Krevh, ki bo prikazal, kako lahko bobnanje vpliva na bolj zdravo življenje. Drugo polovico festivala bo nadaljeval Kvartet violončel Cedéz, ki je sveža komorna skupina, sestavljena iz mladih, odličnih slovenskih violončelistov.

 

Izraelski večer eden od vrhuncev festivala

Eden od vrhuncev festivala bo zagotovo izraelski večer, na katerem se bo predstavil Mladinski simfonični orkester Raanana, ki združuje 60 mladih glasbenikov, gojencev Konservatorija v Raanani v Izraelu. Številni izmed njih so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Poleg orkestra bo na oder stopil tudi pevski zbor Inbar, ki je bil ustanovljen kot uradni zbor glasbenega centra Raanana Pais in mesta Raanana. Repertoar, ki je napisan posebej zanj, zajema klasična, popularna in izvirna dela. 

 

Predzadnji večer bosta Logatec razvnela Vročica saksofonske noči in SOS mladinski saksofonski orkester, ki ga sestavlja 30 članov iz različnih nižjih in srednjih slovenskih glasbenih šol. Orkester izvaja partiture klasične, jazz in pop glasbe.

 

Za zaključek so organizatorji v nedeljo, 9. 7. 2023 pripravili pravo Podoknico na vasi, potekala pa bo v središču Logatca, na Trgu sv. Nikolaja. Uprizorili jo bodo gostje iz domače in sosednjih občin, med njimi dramska skupina KTD Hotedršica, Vokalni ansambel Virilis, Moški zbor Razpotje Col in Kvartet Fir.

 

Marjan Grdadolnik je ob predstavitvi programa povedal: »Logaški poletni glasbeni festival se vsako leto razvija in nadgrajuje ter pomembno vpliva na kulturno življenje v Sloveniji, vsako leto si dogodke ogleda ogromno obiskovalcev iz cele Slovenije. Skozi dogodke in predstavitve daje priložnost tudi mladim glasbenikom, da predstavijo svoj talent in znanje. Program bo tudi letos izjemno bogat, zanimiv, na različnih odrih se bo predstavilo več kot 200 glasbenikov.«

 

Vstop na dogodke je prost, prispevek je le za otvoritveno Operno noč in Podoknico ob zaključku festivala. Vstopnice je mogoče kupiti v Galeriji nakita Katjuša v Logatcu ali info@cantabile.si

 

Festival, ki bo potekal na različnih prizoriščih v Logatcu od 25. junija do 9. julija 2023,  sofinancirata Občina Logatec in Ministrstvo za kulturo, častni pokrovitelj festivala je logaški župan Berto Menard.                                

Dodatne informacije: Marjan Grdadolnik, marjangrdadolnik@gmail.com | 051 341 350