POLETNI GLASBENI FESTIVAL CANTABILE, Logatec 2022

Cantabile

POLETNI GLASBENI FESTIVAL CANTABILE, Logatec 2022

22. junij - 9. julij 2022

Logatec bo prestolnica odlične glasbe. Niz desetih vrhunskih glasbenih večerov " v soju luči in čudovite glasbe"
 

Sporočilo za javnost, 9. junij 2022

Logatec se bo od 22. junija do 9. julija spremenil v mesto glasbe, ki smo jo vsi v minulih dveh letih še kako pogrešali. »V soju luči in čudovite glasbe« so organizatorji poimenovali niz desetih vrhunskih glasbenih večerov, ki so namenjeni tako otrokom, ljubiteljem filmske glasbe kot tudi občudovalcem zborovske pesmi.

Prvi festivalski večer organizatorji iz Simfoničnega orkestra Cantabile namenjajo majhnim in velikim otrokom. Te bodo izvajalci v pop-rock muzikalu Sneguljčica popeljali v pravljični svet junakov, ki jih vsi poznamo. V produkciji GotArt bodo nastopili odlični mladi vokalisti. V drugem koncertnem večeru, ki ga letos organizatorji namenjajo otrokom, pa si bodo ti lahko ogledali otroško opero Mehurčki, ki sta jo po motivih Župančičevih Mehurčkov ustvarila Aleksandra Naumovski Potisk in Saša Potisk. Obeta se zanimivo podoživljanje življenja mehurčka, ki zaplava po prostoru, se navidezno upira gravitaciji in zakonitosti sveta, v katerem se je znašel, ter končno "brez poka poči".

Komorna glasba že stoletja privlači izvajalce vseh umetniških stilov in praks. V Logatcu se bo v okviru festivala Cantabile predstavilo osem flavtistov v prav posebnem ansamblu flavt. Za drugi sklop komorne glasbe pa bodo poskrbeli člani družinskega tria Fir, ki deluje pod okriljem Glasbene šole Logatec. Gojenci slednje bodo pripravili tudi večer najboljših solistov, ki smele  korake v svet glasbe delajo prav v tej ustanovi. Njihovi odlični rezultati na tekmovanjih pritrjujejo misli, da je Glasbena šola Logatec z vrhunskimi pedagogi in zavzetimi učenci mesto raziskovanja in ustvarjanja. Na jasno začrtani poti poklicnih glasbenikov so tudi člani družinskega Tria Rupnik, ki kot študentje pilijo svoje glasbeno znanje na akademijah v Salzburgu in Ljubljani. V sklop študentskih nastopov organizatorji umeščajo tudi komorni koncert nekdanjih dijakov umetniške gimnazije v Kopru, ki so sedaj študentje akademij v Ljubljani in Splitu. 

Koncertni mojster Matej Avšič in dirigent Marjan Grdadolnik se podpisujeta pod program z naslovom »Glasbeni biseri za godala« s katerim se bo publiki predstavil 15-članski Komorni godalni orkester Cantabile, v katerem igrajo akademski glasbeniki in deluje v okviru simfoničnega orkestra z istim imenom. Na koncertu bosta solistki izjemni mladi glasbenici, sestri Patricija in Klara Avšič, ki podirata meje na področju zgodnjega glasbenega izobraževanja in poustvarjanja najzahtevnejših glasbenih del.

Organizatorji so za odprtje in za zaključek poletnega festivala pripravili prav poseben program. Na slovesnem odprtju festivala bodo nastopili člani simfoničnega orkestra s programom filmske glasbe, ki bo rdeča nit tudi njihovega letošnjega gostovanja v Franciji. Ob simfonikih bodo pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika nastopili še pevski solisti ter člani MePZ Adoramus. Skoraj 100 nastopajočih bo izvedlo tudi zadnje tri stavke Jenkinsonove znamenite maše za mir. V duhovni svet zborovske glasbe bodo publiko popeljali člani MePZ Adoramus s solisti z izvedbo glasbeno duhovnega koncerta. Izvedli bodo celotno zbirko psalmov, ki jih je za zbor in soliste ustvaril Marjan Grdadolnik in so kot glasbeni tisk nedavno tega izšli pri Založbi Bogataj.

Za zaključek festivala pa so organizatorji uspeli pridobiti glasbeno poslastico posebne vrste. V Logatcu bo nastopila pevska skupina Jazzva, ki sodi med najuglednejše interprete vokalne glasbe pri nas. Člani te zasedbe na svoji poti raziskovanja človeškega glasu pišejo nove zgodbe, iščejo harmonije in se igrajo z različnimi barvami in učinki. Njihov repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi.

Poletni glasbeni festival, ki ga s pomočjo Občine Logatec in Ministrstva za kulturo RS organizira Simfonični orkester Cantabile, bo potekal od 22. junija do 9. julija na različnih prizoriščih v Logatcu. Na desetih koncertnih večerih bodo imeli obiskovalci priložnost za srečanja z odličnimi izvajalci in glasbo, ki nam je lahko v teh težkih in negotovih časih, po mnenju umetniškega vodje Marjana Grdadolnika, edina pot k pomiritvi, razumevanju in sožitju.

Dodatne informacije: Marjan Grdadolnik | info@cantabile.si | 051 341 350