Božič v Ljubljani 2018

cantabile

Simfonični orkester Cantabile
Marjan Grdadolnik, dirigent
Matej Avšič, koncertni mojster
Vokalna skupina Gloria
Marjan Bunič, umetniška beseda
Ljoba Jenče, glas
Nataša Trček, sopran
Anton Habjan, bariton
Patricija Avšič, violina

Eva Hren, vokal


Gloria zbor, zborovodja: Tomaž Pirnat
MePZ Adoramus Logatec, zborovodja: Marjan Grdadolnik

Producent: Damijan Bogataj
Režiser: Henrik Neubauer

Program:
G. Gjurin, G. F. Handel, C. Gounod, M. P. Musorgski/M. Ravel, N. Paganini, Gloria, M. Krečič idr.

 


Koncertni večer z naslovom Božič v Ljubljani 2018 je tradicionalni in ob prazniku osrednji glasbeni dogodek v prestolnici. Tudi letos nas bodo ustvarjalci in nastopajoči z glasbo popeljali v praznični večer, ki ga bo uvedla krstna izvedba posebej za to priložnost napisane uverture na tradicionalno ljudsko božično pesem; zapela jo bo poznavalka in ugledna interpretka ljudskih pesmi Ljoba Jenče.

V nadaljevanju večera nas bodo izvajalci popeljali v čas baroka. George Frideric Handel je ustvaril vrsto odličnih del. Med njimi ima posebno mesto oratorij Salomon z najbolj znanim odlomkom iz tretjega dejanja – sinfonio za dve oboi in godala, ki jo je skladatelj naslovil Prihod kraljice iz Sabe.

Tudi izvajalci prazničnega koncerta bodo letos obeležili 200. obletnico rojstva velikega francoskega skladatelja Charlesa Gounoda. Iz njegove bogate glasbene zapuščine bomo slišali skladbo Ave Maria, ki jo je napisal po motivih enega od Bachovih klavirskih preludijev, in njegovo izvirno Valentinovo molitev iz drugega dejanja opere Faust. Prvi del prazničnega koncerta bo orkester sklenil z izvedbo Slik z razstave, ki so izvirno klavirsko delo Modesta Petroviča Musorskega, mojstrsko pa jih je orkestriral Maurice Ravel.

Drugi del prazničnega koncerta bo namenjen sodobni duhovni glasbi. Vokalna skupina Gloria sodi med najboljše izvajalce v tej glasbeni zvrsti. Njihove pesmi bodo na ta praznični večer zazvenele v čudovitih priredbah in ob spremljavi simfoničnega orkestra ter dveh pevskih zborov.

V programu bo nastopila tudi komaj 10-letna violinistka Patricija Avšič. Izvedla bo Paganinijev Cantabile, ki velja za eno najlepših kantilen v violinski literaturi.

Snovalci in izvajalci koncerta obljubljajo čaroben praznični večer z glasbo različnih zvrsti v izvedbi odličnih umetnikov.


Vstopnice:

https://www.cd-cc.si/sl/kongresna-dejavnost/kongresno-prireditvena-dejavnost/prireditve/bozic-v-ljubljani-2018

Simfonični orkester Cantabile na Facebooku: https://www.facebook.com/orkestercantabile/

Video vabilo: https://www.youtube.com/watch?v=wq5KTOJksy8