FESTIVAL DES ANCHES D AZUR 2016

Cantabile

GALA KONCERT

La Croix Valmer, sobota 25.6. 2016 ob 19.uri

Simfonični orkester Cantabile

Dirigent: Marjan Grdadolnik

Koncertna mojstrica: Manca Rupnik

solisti: Milena Keser-klarinet; Manca Rupnik-violina; Gregor Rogelija-trobenta;Laura Bartelj- violina, Klara Vetršek-vokal, Miha Nagode-klarinet

uradna stran festivala

www.festivaldesanchesdazur.com

SIMFONIČNI USPEH V FRANCIJI

Člani Simfoničnega orkestra Cantabile so se pred nekaj dnevi vrnili z uspešne koncertne turneje na jug Francije, natančneje na Azurno obalo v slikovito mestece La Croix-Valmer, le streljaj oddaljeno od mnogo znamenitejšega St. Tropeza, kjer je moč vsako poletje opaziti razne svetovne zvezde iz sveta filma in popularne glasbe.

Na povabilo organizatorja so simfoniki Cantabile na glasbenem festivalu Des anches d'Azur po dveh letih nastopili že drugič, kar se je zgodilo prvič v 20-letni zgodovini festivala. Odigrali so gala koncert drugega večera festivala in tudi tokrat do stoječih ovacij navdušili napolnjen amfiteater Forum Constantin, ki sprejme 1.500 poslušalcev. V dveh dneh po koncertu se je naposled našel tudi čas za morski oddih na dolgih peščenih plažah zahodne Azurne obale ter na pokušini odličnih francoskih vin v eni od neštetih vinskih kleti vinorodne pokrajine okrog St. Tropeza.

Orkestraši so prisluhnili tudi sklepnemu koncertu festivala, ki ga je vrhunsko odigral odlični ameriški UNLV Las Vegas Wind Orchestra (Univerzitetni pihalni orkester iz Las Vegasa, Nevada, ZDA). S tem orkestrom je nastopil tudi en najvidnejših jazzovskih saksofonistov našega časa, virtuozni umetnik Eric Marienthal, glasbenikom pa je poleg rednega dirigenta dirigiral tudi John R. Bourgeois, en najznamenitejših ameriških skladateljev, aranžerjev in dirigentov pihalne glasbe. Oba ameriška dirigenta sta bila izjemno navdušena tudi nad koncertom slovenskih glasbenikov in omenjena je bila celo možnost gostovanja v Las Vegasu.

Ustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Simfoničnega orkestra Cantabile Marjan Grdadolnik je bil po omenjenih uspehih upravičeno navdušen: "Vesel in hvaležen sem, da se je Simfonični orkester Cantabile lahko ponovno predstavil na festivalu Des anches d'Azur. V program smo vključili tudi solistične točke in tako šestim mladim solistom omogočili, da so se lahko predstavili pred navdušenim francoskim občinstvom." Direktor festivala Jean-Luc Vastable pa je poudaril, da sta Simfonični orkester Cantabile in pihalni orkester iz Las Vegasa v vsej 20-letni zgodovini festivala najboljša orkestra, ki sta nastopila na festivalu.