O ORKESTRU

O ORKESTRU

Simfonični orkester Cantabile je prvic stopil pred publiko marca leta 2011. Odlocitev za oblikovanje simfonicnega sestava je bila smela in pogumna. Slonela je na spoznanju prvih orkestrašev in idejnega vodje tega projekta profesorja Marjana Grdadolnika, da je  v Logatcu dozorel cas za veliki simfonicni orkester. Kraj z bogato glasbeno tradicijo, ki je nudil ustvarjalno okolje mnogim danes uveljavljenim glasbenim solistom je razumel tudi izziv tega novega projekta. Da je bil odlocitev prava so mnogi spoznali že na prvih koncertih s katerimi so se v domaci dvorani predstavili clani orkestra.

Glas o novem orkestru s sodobnimi metodami dela in ustvarjanja skupne glasbe se je hitro širila med glasbeniki in ljubitelji glasbe. Prvi zasedbi so se pridružili novi glasbeniki. Orkester je po treh sezonah postal prepoznaven  doma in tudi v tiujini  ter z velikimi nacrti snuje nove programe.

Pomemebno je tudi sodelovanje orkestra z odlicnimi vokalnimi in instrumentalnimi solisti. Že uveljavljeni poklicni glasbeniki v orkestru Cantabile prepoznavajo zrel glasbeni sestav, ki je kos izvedbam tudi zahtevnejših glasbenih del, mladi inštrumentlisti in pevci pa z velikim navdušenjem sprejmejo izziv igranja solisticnih skladb ob spremljavi orkestra. To so priložnosti, ki so za mlade glasbenike še posebnega pomena pri njihovem zorenju v poklicne glasbenike.

Clani orkestra pa so tudi prenašalci kulturnih sporocil v druga okolja. Številna gostovanja po Sloveniji in sosednjih državah so odlicna priložnost za širjenje navdušenja nad glasbo. Ko ta zazveni iz inštrumentov orkestra Cantabile se vsak od poslušalcev na svoj nacin potopi v svet zvokov in harmonij. Zato ni nakljucje, da projekte Simfonicnega orkestra Cantabile spoštujejo poznavalci, nad njimi pa so iskreno navdušeni tudi ljubitelji lepega.

V programu Simfonicnega orkestra Cantabile najdemo tako skladbe klasicnih mojstrov vseh slogovnih obdobij kot tudi glasbo za film, balet in druge zvrsti umetnosti. V letu 2013 je sodeloval na uspešni vseslovenski koncertni turneji s priznanim multiinstrumetalistom in glasbenikom Galom Gjurinom, ki se nadaljuje tudi v letu 2014.

 Z orkestrom so kot solisti igrali vrhunski umetniki in mladi perspektivni solisti instrumentalisti. . V sodelovanju z zbori iz Slovenije orkester pripravlja tudi vokalno-inštrumentalne projekte. V novoletnem casu vsako leto pripravi zelo priljubljeni in odlicno obiskani gala novoletni koncert s poudarkom na glasbi Johanna Straussa ml.  Letošnjo pomlad je posnel gasbo za mladinski film Kresnik- Ognjeno izrocilo, ki je bil predvajan na filmskih festivalih doma in v tujini.

Konec junija letos se je na povabilo organizatorja udeležil mednarodnega festivala ‘ Des Anches D’Azur ‘ v La Croix Valmeru v Franciji in tako navdušil francosko obcinstvo, da je takoj po koncertu prejel s strani tamkajšnjega župana vabilo na festival v letu 2016. 

 

Tako je orkester v svojem jubilejnem letu 2016, ob 5-letnici delovanja, v začetku leta sodeloval s priznanimi makedonskimi jazz glasbeniki Tavitijan Brotthers, spomladi pa snemal filmsko glasbo za založbo Mladinska knjiga. V Juniju se je orkester ponovno odpravil na gostovanje v francoski La Croix Valmer in navdušil francoze. Ob 5. obletnici delovanja bo izvedel slavnostni koncert v Logatcu. V novembru bo nastopal na Gala koncertu Radia Ognjišče v Cankarjevem domu in 25. decembra, na Božič, že tretje leto zapored izvedel odmeven Božični koncert v Galussovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.